Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
пятница, 1 августа 2014 г.

Виключно на грудному вигодовуванні до трьох місяців перебувають 60% новонароджених дітей Житомирщини

У рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який проводиться щорічно з 1 по 7 серпня у 120-ти країнах світу, у Житомирському обласному перинатальному центрі пройшов круглий стіл «Захист природного права дитини на грудне вигодовування та підтримка природного обов’язку мами».

На проблемі раннього відлучення дитини від вигодовування груддю через різні соціально-побутові причини наголосила директор департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Світлана Гресь. Потрібно проводити велику роз’яснювальну роботу серед таких мам. Оскільки саме грудне вигодовування є важливим фактором підтримки здоров’я нації, а відповідно добробуту і успіху.

Перед лікарями стоїть завдання – переконати майбутніх і молодих мам у необхідності грудного вигодовування, альтернативи якому не існує. Для пропагування цього виду вигодовування в Україні була розроблена програма щодо присвоєння лікарням звання «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Сьогодні в області працює 12 закладів, які мають це почесне звання. І серед них – обласний перинатальний центр, який був відзначений у 2005 році першим в області. Про це розповів головний лікар закладу Юрій Вайсберг. Тут пропагуються всі технології, які покращують стан майбутніх мам і новонароджених дітей. Грудне вигодовування дитини упродовж першого року життя, наголосив лікар, – це запорука здорової, талановитої, розумної дитини.

Акушер-гінеколог, завідувачка відділенням гінекології ЦМЛ №1 Валентина Донець підкреслила, що здоров’я дитини закладається задовго до народження дитини, а завдяки грудному вигодовуванню належним чином підтримується. На Житомирщині за 6 місяців поточного року народилося 7629 дітей, з них 79 двієн і 3 трійні.

100-відсоткового грудного вигодовування неможливо добитися через фізичні обмеження. Виключно на грудному вигодовуванні до трьох місяців перебувають 60% новонароджених дітей області, що вище середньоукраїнського показника.

Чіткому дотриманню принципів грудного вигодовування навчають у школах відповідального батьківства, створених у 23-х закладах області. Перше прикладання до грудей має відбуватися протягом перших півгодини життя дитини.

Успішне грудне вигодовування, за словами Валентини Донець, залежить від того, як налаштована сім’я, чи створені умови для матері, як допомагатиме батько дитини. У закладах, де надається пологова допомога, заборонена реклама замінників грудного вигодовування. В усіх закладах працюють групи підтримки грудного вигодовування.

Лікар, виступаючи під час засідання, навела цікаві цифри. Так, партнерські пологи в області складають майже 80%. А у пологових закладах області цього року зареєстровано всього три відмовні дитини. Для порівняння: кількома роками раніше таких дітей було набагато більше – 20-22.

Учасники круглого столу оглянули умови перебування новонароджених в обласному перинатальному центрі, зустрілися з жінками-матерями.

В області в рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування планується проведення консультацій для молодих батьків, тематичні зустрічі в центрах планування сім’ї, материнські фести «На світі кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим…»

Житомирська обласна державна адміністрація
zhitomir-region.gov.ua

0 коммент.:

Архив блога