Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
четверг, 24 апреля 2014 г.

Учасники вечора-реквієму «Запалимо поминальну свічку» вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи

Наша пам\'ять знову і знову повертається до тих квітневих днів 1986 року, які увійшли трагічною сторінкою в історію України і всього світу. 28 років відділяють нас від Чорнобильської катастрофи. Імена тих, хто пожертвував власним здоров’ям і життям, назавжди залишаться у народній пам’яті. Вшанувати пам\'ять загиблих ліквідаторів наслідків найбільшої техногенної аварії в історії людства 24 квітня до пам’ятника «Пожежним, що врятували світ» прийшли представники влади, ветерани-чорнобильці, учнівська молодь, працівники обласного управління ДСНС та місцеві жителі. Тут відбувся вечір-реквієм «Запалимо поминальну свічку».

Першими у бій з невидимим смертельним ворогом одразу після вибуху на ЧАЕС вступили пожежники. У квітні-травні 1986 року близько 300 пожежних Житомирщини брали участь у подоланні наслідків катастрофи. 90 з них пішли з життя у молодому віці.

Першим ліквідаторам аварії, зокрема Володимиру Максимчуку, була присвячена театралізована літературно-музична композиція, підготовлена учнями житомирських шкіл. Проникливими розповідями, піснями, відеохронікою тих часів та кадрами із сімейних архівів дівчата й хлопці відтворили трагічні сторінки життя цього мужнього чоловіка, його відданість своїй справі, боротьбу із хворобами. Генерал-майор внутрішньої служби, уродженець с. Демківці Любарського району Володимир Максимчук пішов із життя через 8 років після зловісної пожежі.

Священнослужитель Григорій Спасо-Преображенського собору відправив панахиду по загиблим чорнобильцям.

Наприкінці заходу присутні запалили сотні поминальних свічок, які символізували скорботу та вдячність за врятований світ.

За те, що в небі сонце світить
І навесні цвітуть сади,
За те, що ми живем на світі,
Спасибі вам, рятівники.

Житомирська обласна державна адміністрація
zhitomir-region.gov.ua

0 коммент.:

Архив блога