Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
понедельник, 28 июля 2014 г.

Житомирщина пам’ятає події Першої світової війни

28 липня у Державному архіві Житомирської області відкрилася виставка документів «До 100-річчя початку Першої світової війни 1914-1918 років». У війні, що змінила політичну карту Європи, загинуло близько десяти мільйонів осіб, поранення отримали двадцять мільйонів людей. Значну частину з них складали українці російської та австрійської армій, які поклали свої життя у протистоянні двох імперій.

Репрезентував виставку головний спеціаліст сектору організації та координації архівної справи Руслан Кондратюк. Експозиція поділена на 4 розділи, в яких представлені архівні джерела, газетний фонд, унікальні світлини, карти, альбоми та літературні видання.

Документи висвітлюють як перебіг подій на фронті, так і життя у прифронтовій смузі та в тилу. Значну увагу приділено благодійності державних, громадських установ, приватних осіб, які виявляли бажання допомогти пораненим, сім’ям мобілізованих, біженцям з окупованих територій. Так, серед експонатів можна знайти прохання директора Житомирського музичного училища та власника чайного магазину у Житомирі про дозвіл на влаштування за власний кошт лікарняних ліжок та утримання поранених. На виставці представлені також пенсійні справи про виплату пенсій вдовам загиблих солдат і інвалідам війни із зазначенням подробиць – де, коли і за яких обставин загинув боєць.

В місцевих газетах того часу «Волынь», «Волынские губернские ведомости» та інших публікувалися поіменні списки загиблих. На виставці представлені списки загиблих, поранених та зниклих безвісти воїнів, уродженців Волині. Серед унікальних експонатів - реальна похоронка, яку отримали рідні загиблого піхотинця з Волині. Є фотографії могил російських солдатів, що загинули на Галичині. Під час війни був створений спеціальний військово-санітарний загін, котьрий ставив хрести і обліковував такі могили навіть у самий розпал війни. Можна ознайомитися з документами, що свідчать про поважне ставлення до ворогів, зокрема наказ про належний облік могил австрійських і німецьких солдатів.

Цікавими історичними довідками поділилися з присутніми на відкритті виставки також житомирський краєзнавець Георгій Мокрицький і відповідальний секретар редколегії обласної книги «Реабілітовані історією. Житомирська область» Євген Тіміряєв.

Виставка у Державному архіві Житомирської області діятиме до 8 серпня.

Житомирська обласна державна адміністрація
zhitomir-region.gov.ua

0 коммент.:

Архив блога