Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
четверг, 25 сентября 2014 г.

Питання репродуктивного здоров’я та планування сім’ї сьогодні є надзвичайно актуальними

24 вересня в обласному перинатальному центрі відбулася прес-конференція для представників ЗМІ, яку у рамках Всеукраїнського тижня планування сім’ї провели головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Валентина Донець, координатор з діяльності у Житомирській області програми Агентства США з Міжнародного розвитку USAID «Здоров’я жінок України» Юлія Завгородня та обласний позаштатний спеціаліст з планування сім’ї, завідуюча консультативно-діагностичного блоку обласного перинатального центру Наталія Алексійчук. Про це повідомляє департамент охорони здоров’я облдержадміністрації.

Під час прес-конференції йшлося про те, що питання репродуктивного здоров’я та планування сім’ї сьогодні є надзвичайно актуальними.

За 8 місяців 2014 року в області відбулося 10 365 пологів. За цей період народилися 95 двійнят та 3 трійні. Разом з тим, за січень – серпень 2014 року в області зроблено 2091 аборт, тобто на кожні п’ять пологів припадає один аборт. Кожен сьомий аборт, який був зроблений у ранньому віці, призводить до безпліддя.

У світі щодня близько 800 жінок помирають від попереджуваних причин, пов'язаних з вагітністю та пологами (ВООЗ, 2014 р.). Зокрема, в Україні рівень материнської смертності в 2,5 раза перевищує середній показник по Євросоюзу. Третину усіх випадків материнської смертності займає екстрагенітальна патологія. Рівень малюкової смертності перевищує аналогічні рівні країн Євросоюзу у 1,5-2 рази.

Медики переконані: заходи з планування сім'ї можуть знизити рівень материнської смертності на 32%; малюкової та дитячої смертності на 10%; знизити рівень непланованої вагітності на 71%, а також можуть попередити 80% заражень ВІЛ завдяки правильному та послідовному використанню презервативів.

Використання сучасних методів контрацепції зумовлює зменшення частоти абортів, при цьому не впливаючи на рівень народжуваності. Пріоритетним є забезпечення потреб у засобах контрацепції вразливих груп населення, якими є жінки з екстрагенітальною патологією, вагітність при якій загрожує життю, малозабезпечені, молодь, ВІЛ-позитивні тощо.

У разі використання сучасних методів контрацепції усіма жінками з групи ризику можна було б знизити рівень непланованої вагітності та уникнути післяабортного лікування внаслідок небезпечних абортів, вартість якого складає приблизно 230 мільйонів доларів щороку.

Інвестиції в планування сім'ї та забезпечення усіх бажаючих засобами контрацепції в Україні дали б змогу заощадити більше 10 мільярдів гривень витрат на охорону здоров'я.

Житомирська обласна державна адміністрація
zhitomir-region.gov.ua

0 коммент.:

Архив блога