Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
четверг, 9 июля 2015 г.

8 липня - День родини

Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розвиток сімейних форм виховання сьогодні є пріоритетним для України. Нині держава намагається цими формами виховання охопити більшість таких дітей та створити умови для того, аби діти не опинялися в інтернатних закладах та дитячих будинках.

Скільки діток в Житомирі ще перебуває в інтернатах, скільки з них усиновлено? Чи багато людей, які бажають брати на виховання дітей? Про це розповіла начальник служби у справах дітей Житомирської міської ради Надія Косяк.

«Коли народжується дитина, вона поглинає в себе енергію зі свого оточення. Тому взаємини у сім’ї - це найперше, що пізнає людина. В сім’ї відбувається формування людини як громадянина, тут зберігаються людські цінності»,- зазначає Надія Косяк.

Скільки в Житомирі дітей, які позбавлені батьківського піклування?
На даний час в службі у справах дітей перебуває на обліку 363 дітей, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Головним нашим завданням є влаштування дітей, які залишились без батьківського піклування, до сімейних форм виховання. До таких відносяться опіка та піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім’ї, де діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають змогу виховуватись в родинному оточенні. Але це тимчасове влаштування до досягнення дитиною повноліття чи до закінчення навчального закладу. Далі ці діти йдуть в життя самостійно, не маючи такої підтримки, яку може отримати дитина, якщо її усиновили.

Скільки діток на сьогодні в Житомирі виховуються в сімейних формах виховання?
В місті на сьогодні 301 дитина виховується в сімейних формах виховання, а саме: 254 дитини живуть в сім’ях опікунів та піклувальників, більшість із яких є близькими родичами цих дітей, а 47 дітей влаштовано до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Чи багато в Житомирі родин, які усиновили дітей?
Зараз в місті проживає 114 усиновлених дітей віком до 18 років, які виховуються в 111 родинах. Крім того, на даний час на обліку служби перебуває 20 подружніх пар, які бажають усиновити дитину. Усиновлення є найкращою формою влаштування дитини, яка втратила власну родину, адже у такому випадку дитина приходить в сім’ю на правах рідної дочки чи сина. Але всиновлюють тільки маленьких діток. Для дітей підліткового віку також важливо отримати родинне оточення. Це можливість влаштування до прийомної сім’ї, до будинку сімейного типу чи під опіку. Опіка, піклування, дитячий будинок сімейного типу чи прийомна сім’я – це модель сім’ї, хоч і тимчасова. Інтернатний заклад, сподіваємося, відійде і змінить свою функцію, ставши тимчасовим прихистком для дитини, поки не знайдеться родина, в якій вона виховуватиметься.

Попри це, скільки дітей в місті ще перебувають в інтернатах?
62 дитини на сьогодні перебувають в державних дитячих закладах. Державною установою замінити родину не можливо. Для дитини, яка втратила батьків, важливо, щоб знайшлися люди, які замінять їй тата й маму. Дитина має зрозуміти, якою має бути родина, аби в майбутньому створити власну родину так, щоб їхні діти не повторили їхньої сирітської долі.

Житомирська міська рада
www.zt-rada.gov.ua

0 коммент.:

Архив блога