Поиск по этому блогу

Общее количество просмотров

Статистика сайта

Посетители по странам Посетители за последние 24 часа Flag Counter
вторник, 5 января 2010 г.

Микола Присяжнюк: "Якщо не змінимо владу – втратимо село"

У світі Україна здавна славилася як аграрна держава. Але за останні роки в агропромисловому комплексі з’являються нові проблеми, а старі – не розв’язуються. Дожилися до того, що у 2009 році аграрії не отримали ні кредитів, ні державних дотацій, ні обіцяного зменшення податків. При цьому влада говорить про привілейованість селян. Про реальний стан справ в АПК розповідає народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, голова Житомирської обласної організації Партії регіонів Микола Присяжнюк.

Сьогодні аграріям доводиться виживати…
– На жаль, нині українське село занепадає. Село, в якому найнижчий рівень життя в Україні, в якому інфраструктура занедбана настільки, що доведеться відновлювати її ледь не заново. Село, в якому «процвітає» безробіття, депресія і занепад виробництва. Якщо не змінити владу, можемо втратити село, оскільки вже зараз щороку зникає кілька десятків населених пунктів, люди масово переїжджають у міста, – зауважив Микола Присяжнюк.
У 2009 році суттєво знизилися обсяги виробництва у порівнянні з попереднім періодом. Наприклад, за жовтень виготовлено на 30% менше цукру, ніж за аналогічний період 2007 року. Подібну ситуацію спостерігаємо і щодо інших продуктів харчування. Якщо за 10 місяців 2007 року було вироблено 114 тис. т свіжої або охолодженої яловичини й телятини, то за аналогічний період 2009 року – на 40% менше, а свинини у замороженому вигляді – на 77% менше. Українці змогли спожити на 17,5% менше вітчизняного молока, ніж два роки назад.
Зростають і показники імпорту продуктів харчування. Ще не так давно імпортованими були лише м’ясо та риба, сьогодні ж на прилавках дедалі частіше з’являються завезені цукор, часник, морква, картопля. Така ситуація вже давно вимагає від влади рішучих дій, проте на разі чуємо від неї тільки популістські лозунги.
– Непроста ситуація склалася в сфері земельних відносин, – наголосив Микола Присяжнюк. – Особливо це стосується видачі так званих безкоштовних земельних актів. Відповідна постанова уряду носить тільки агітаційний характер. Адже щоб у зазначені терміни видати всім бажаючим держакти, потрібно виписувати кожного робочого дня… по 100 тисяч держактів! Отож, на виконання запланованих робіт знадобиться не менше 2 років і збільшення фінансування з Держбюджету щонайменше у 2 рази. Проте та ж Тимошенко у проекті бюджету на 2010 рік взагалі не передбачила такі витрати!
Доказом того, що видача безкоштовних актів – передвиборний піар-хід, є і той факт, що уряд спершу обіцяв виділити на реалізацію постанови 5,9 млрд. гривень, а пізніше ця сума зменшилася в 10(!) разів.
Крім того, більшість громадян, яким довелося вистоювати черги, платити власні гроші за отримання держактів, будуть розцінювати таку постанову уряду як прояв соціальної нерівності. Так само будуть вважати і ті громадяни, земельні ділянки яких розташовані за межами населених пунктів, оскільки їм не передбачена безкоштовна видача актів на землю.

Завтра АПК може процвітати
– У 2002 році прем’єр-міністр Віктор Янукович впровадив у дію закон про засади агрополітики до 2015 року. Наступний закон, який діє і дотепер, передбачав підтримку державою сільгоспвиробників, – нагадав Микола Присяжнюк. – Проте за нинішнього прем’єр-міністра держава припинила фінансування програм з підтримки АПК. Хоча Партія регіонів все-таки змусила уряд з 1 січня 2009 року виділити аграріям 2,2 млрд. грн. зі Стабілізаційного фонду, проте на разі коштів так і немає.
Кандидат у Президенти Віктор Янукович ставить перед собою ціль – відродити українське село. Для Віктора Федоровича важливо довести долю українського аграрного сектору від сьогоднішніх 11% у структурі національного валового продукту до 26,5%. Вже зараз складено план реалізації цієї мети. Мова йде про забезпечення якості сільгосппродукції, розвиток матеріально-технічної бази АПК, включення держави у ринок землі та забезпечення регулювання земельних ресурсів з її боку. Важливим є і залучення селян до організованого виробництва, адже нині таких лише півмільйона з 14 млн. чоловік, які проживають у селі. І одне з головних завдань – підвищити соцстандарти для населення та розвинути інфраструктуру у сільській місцевості.
«Віктор Янукович як прем’єр-міністр вже неодноразово доводив українським аграріям, що знає про їхні проблеми і знає, як їх вирішувати. Нині сільгоспвиробники переживають складні часи, проте Віктор Янукович як Президент зможе виправити ситуацію на краще», – підсумував Микола Присяжнюк.

Ольга Шацьких

0 коммент.:

Архив блога